Valentin Nap? Hát nem tudom.

VALENTIN-NAP2.png

VALENTIN NAP2 Hadd legyek ma egy kicsit én az antihős. OK. Kurt Cobain már a fülemben üvölti a Heart-Shaped Box című dalát, azt hiszem nem is tudnék elképzelni ennél tökéletesebb alapozást egy hamisíthatatlan anti-Valentin napi bejegyzéshez.

Egy dolgot azért előre leszögeznék, mielőtt már rögtön az elején megköveznétek: nem célom megkeseredett rohadószívű szingli módjára fikázni a szerelmet, és azt se szeretném kétségbeesetten bebizonyítani, hogy a szingliség a legjobb dolog ami csak az emberiséggel történhet, sőt! Szerintem a szerelem csodálatos dolog, a legjobb dolog ami rövid kis életünkben megtörténhet velünk.

DE. Van ez a Valentin jelenség, amit csak nem sikerül megértenem. Ilyenkor általában két táborra szakad az ország: vannak akik utálják és vannak akik ünneplik. Átmenetet nem nagyon ismerek. Vajon miért lett Magyarországon ennyire megosztó ez az ünnep? Ha körbenézek a Facebookon két fajta eseménytípussal találkozok e jeles napon: iszonyatosan giccses bannerekkel ellátott örökszerelem ünnepségek és végtelenül kétségbeesettre sikeredett anti-Valentin napi parti szingliknek megmozdulások sorakoznak a Facebook event szekciójában. Jézusom, hát nem veszitek észre, hogy egy egész iparág épült fel a Valentin napra? Bele sem gondol az ember, de a lázadók is a marketing és a reklám áldozatává váltak. Tudtátok, hogy a karácsony után a második legnagyobb buli a marketingeseknek a Valentin nap? Gondoljatok csak arra a zsíros döntéshozóra, aki reggelente végigüli élete legjobb dolgában - a Mercedeseben - a reggeli csúcsot, majd az első meetingen elégedetten szürcsölgeti az extracukorral ellátott (az amúgy jópáréve molesztált titkárnője által készített) kapszulás cappuccinót, és elégedetten hümmögve vizslatja a Valentin Napi nyereség kimutatását. Eltökélten hisz abban, hogy minél nagyobb áruhalmot termel ki (és ad is el), annál boldogabb lesz. Nagyjából meg is csinálta az éves bevételét, úgyhogy szarik egyet elégedetten a közeli vécén.... A csurig telített Valentin napi piacon már mindenki megtalálja a számára kedvező csomagot: szerelmeseknek szívecskés milka csoki, szingliknek pedig búfelejtő ,,majd talán jövőre” csomag dukál akciós vibrátorral és rapid randi online kuponokkal. A lényeg: lehetőleg költs el annyi pénzt, amennyit csak tudsz, hogy te is szépen hozzájárulhass a Nagy Valentin Napi Gazdasági Fejlődéshez (...és akkor a zsíros döntéshozónk is boldogan szarhat idén Valentin napkor a vállalati vécén!).

És akkor még nem is beszéltem arról, hogy milyen lelki frusztráltságot vált ki ez az elkeseredett Valentin Napi Fogyasztás Roham az egyedülállókból. Tudtátok, hogy az üzleteket elárasztó rózsák, plüssmackók és szív alakú nippek akkora társadalmi és pszichés nyomást gyakorolnak a szinglikre, hogy Valentin napon átlagosan 17 percenként lesznek öngyilkosak az emberek? Tényleg szükség van arra, hogy instant hányingert okozó giccsparádéra költsünk, hogy ezzel bizonyíthassuk szerelmünket? Szerintem ennek a napnak egy kedves figyelmeztetésnek kellene lennie, egy halk megemlékezésnek arról, hogy értékeld azt az embert aki melletted van, és ezt megköszönöd neki. Ezen azért érdemes elgondolkodni, és picit tudatosabban hozzáállni ehhez a naphoz. Megszabadulni a felesleges kliséktől és elvárásoktól és egyszerűen csak a maga természetes szépségében élvezni a szerelmet.

És hogy én hogy állok a dologgal? Számomra a Valentin nap az év egyik legcsodálatosabb napja, ugyanis ezen a napon született Luca kutya, így nálunk február 14-e arról szól, hogy egy feledhetetlen kirándulással szebbé tegyük a kis Valentin napi kutyusunk napját. Élvezzétek ezt a napot a magatok módján, és ne felejtsétek: #makelovenotwar