EgyébchloeComment

PARIS FASHION WEEK 2016

EgyébchloeComment
2.png

2 Ez őrület. Hogyan is lehetne szavakba foglalni életem egyik legcsodálatosabb pár napját? Hogyan is tudnám átadni mindazt a pezsgést, amely teljesen felkavart Párizsban? Amely megváltoztatta az életem. Azt hiszem egy kicsit én is francia lettem a lelkem mélyén, és most már nincs visszaút: otthagytam egy darabot a szívemből, amely mostantól örökre mágnesként fog visszahúzni. A sorsom megíratott. 

A HÁTTÉRSZTORI

Mint ahogyan azt sokan tudjátok, Kittivel a Marie Claire Street Style pályázatán nyertük a pénzt az útra, és megfogadtuk, hogy összekötjük a kellemeset a hasznossal, ezért a párizsi AW16 divathetet céloztuk meg, amely most márciusban került megrendezésre. Itt még egyszer megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet nyilvánítsak Nektek, hiszen nélkületek nem sikerülhetett volna nyernem a játékon, és akkor most írhatnék a párizsi élményeimről.

Processed with VSCOcam with a6 preset

A FELSZERELÉSEM

Mivel igencsak korlátozva voltunk a feladott csomagunkra vonatkozó súlyhatár miatt, ezért alaposan át kellett gondolunk, mit vigyünk ki magunkkal. Először is, kellett egy megbízható és tökéletesen zárható válltáska, amely majd a legjobb kollégám lesz a hosszú városnézések során. Ezért esett a választásom a csodálatos meggypiros színben pompázó Furla Metropolisomra, amelybe tökéletesen belefértek a legfontosabb holmijaim: a telefonom, a pénztárcám, egy kis parfüm, és a kedvenc rúzsom. Kifejezetten fontos volt, hogy akár kulccsal is zárható legyen, ugyanis két éve pont a párizsi metrón zsebeltek ki - egy kevésbé szerencsés táskával. Idén szerencsére csak messziről csodálták a táskámat.

Processed with VSCOcam with a4 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

 A VÁROS

Igazából két éve már jártam Párizsban, de akkor még csak ismerkedtünk egymással - a végzetes szerelembe esésre most került csak sor. Szerintem Párizs igencsak megosztó város. Vagy imádod, vagy utálod. Ennyi. Nincs átmenet. Nincs olyan, hogy picit szeretem, vagy hogy kellemes. Nem. Ez kérem szépen egy kerek fekete-fehér történet.

Én talán túlságosan is beleszerettem...a folyamatos pezsgésbe, a sokszínűségébe, az emberek mentalitásába, a gyönyörű csücsörítős francia beszédbe, a titokzatos útvesztőszerű metróhálózatba, a rendkívüli stílusérzékkel rendelkező férfiakba, a hanyagul elegáns titokzatos nőkbe, a frissen sült croissant-okba, az egész várost átlengő szexualitásba, a csodálatosan fénylő Champs-Élyséesbe, a bohém életbe, a kabaréba, a francia udvarlásba, a gasztronómia művészeti szintre emelésébe, a kis selyemsálakba, a pompás épületekbe, a titkos éjszakai Szajna menti sétákba. Egyszóval mindenbe, ami Párizst Párizzsá teszi.

AZ ELSŐ SOKK

Ahogy minden nagyvárosban, így sajnos Párizsban sem elkerülhetetlen a bűnözés, főleg a külső, északi kerületekben. Mi már jóval sötétedés után érkeztünk a CDG repülőtérre, ahonnan a RER-rel, azaz hévvel lehet bejutni a belvárosba. Mivel pont ez a vonal halad át Párizs legveszélyesebb kerületeiben, így utólag mindenképpen azt tanácsolnám az ezzel utazóknak, hogy lehetőleg erőteljesen szorítsák a csomagjaikat és álcázzák, hogy turisták. Sajnos rólunk még bekötött szemmel is megmondták volna, hogy turisták vagyunk. Így eshetett meg, hogy felszállt mellénk egy önkívületi állapotban lévő vérző kezű (látszólag igencsak balhés) lakótelepi suhanc, aki benyomult Kitti és közém, és egy laza mozdulattal rágyújtott marihuánás cigijére (amit előszeretettel fújt a meggyötört és ijedt arcocskáinkba), majd elkezdett motyogni hozzánk. Szerencsére hamar odébb állt, de egy turbulenciákkal teli repülőút után nem ez az, amire vágyik az ember lánya.

A DIVATHÉT

Bizonyára ez a rész érdekel majd Titeket a legjobban. Elöljáróban azt kell tudni a dologról, hogy a legnagyobb divatbemutatókra földi halandók nem igazán juthatnak be, ez pedig hatványozottan igaz a francia divathétre. Ha nem vagy minimum egy Chiara Ferragni vagy egy Kristina Bazan, akkor esélyed sincs bejutni ezekre a bemutatókra (nem, nem, még a hátsó ajtón sem fodrásznak álcázva magad). Így megspórolva a fölösleges köröket, inkább kisebb, helyi tervezők Ready To Wear bemutatóira kértünk invitálást. Ennek külön örültem, ugyanis így megismerkedhettem olyan tervezők munkáival is, akik nincsenek feltétlenül a közvetlen reflektorfényben. Így jutottunk el a Bernard Chandran, a Laurence Bossion, a Musette, a COPPELIA PIQUE, és az Each x Other bemutatóira, amelyekre néha egészen különleges helyszíneken került sor: az ötcsillagos superior hoteltól kezdve a templomig mindenhol akadt Párizsban divatbemutató. De mégis akkor dobbant csak a legnagyobbat a szívem, amikor a Grand Palarisnál sétálgatva megpillantottam a monumentális Chloé feliratot felfüggesztve, és a lábaim alatt pedig az összetaposott ,,backstage" iránymutató táblát. Hirtelen belém hasított az érzés, hogy nem sokkal azelőtt ez a pompás helyszín adott otthont az egyik kedvenc márkám divatbemutatójának. Elkéstünk. Talán majd jövőre.

Voltunk nemzetközi dizájnerek pop-up showroomjaiban is, ahol csodás darabokat láthattunk:

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

3

4

7

6

A RUHÁIM

Ahogyan már korábban is említettem, tényleg nagyon okosnak kellett lennünk a pakoláskor, de képzelhetitek mennyire nehéz két divatbloggernek ,,okosba" bepakolni a párizsi divathétre. Mindenképpen szükségem volt két olyan ikonikus ruhadarabra, amely magyar tervezésű, és büszkén képviselhetek odakint. Így esett a választásom lenyűgöző Nora Sarman tűzpiros ruhára, és egy szemtelenül rafinált Áeron ruhára. Imádták odakint mind a két ruhát, többször is leszólítottak az utcán, hogy áruljam el, honnan vannak. Ezeken kívül inkább praktikusabb, városnézős ruhákat pakoltam a csomagunkba. Nem is tudom, hogyan tudtam volna átvészelni a napi 5-7 kilométeres gyaloglásokat egy kényelmes farmer és sportcipő nélkül.

Fun fact: a Nora Sarman ruha fotózásakor úgy három fok lehetett, nulla fokos hőérzettel és orkán erejű tomboló széllel. Ha ez még nem lenne elég fun, elárulom, hogy feláldoztam érte az egészségem, és most egy jóféle meghűléssel nézek a hosszú hétvégém elé.

Cipő / Shoes: AMIClubwear

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

A GASZTRONÓMIA

Két dolog ezen a világon egészen biztos: a halál, és az, hogy a franciák nem veszik félvállról a gasztronómiát. Az étkezések számukra a nap egyik legfontosabb eseményei közé sorolhatóak, és gasztronómiai palettájuk igencsak színes, különösen ha a péksüteményekről, édességekről és borokról beszélünk. Sajnos a gluténérzékenységem miatt nem lehettem igazi ámokfutó a pékségekben, de azért néha egy-egy csábító minisütinek nem tudtam ellenállni. A francia borokkal még mindig nem vagyok kibékülve, számomra savasak, és kevésbé gazdagok, mint a magyar borok. Természetesen ők azt állítják, hogy ők rendelkeznek a világ legjobb boraival. És ha már bor, jöjjön egy tipikus francia jelenet: tipikus párizsi yuppie-val (mondjuk legyen Jean) randevúzom egy borozóban, az egész étterem legdrágább borát rendeli ki. Jön a pincér, hozza a bort, tölti kóstolásra. A pökhendi párizsim - Jean - elkezd sóhajtozni, húzza a kis száját... a bor nem tökéletes. Na mindegy, megteszi, maradhat. Jean utána ajakbiggyesztve tudományos fejtegetésbe kezd, hogy ezek a borok sem a régik már. Tipikus franciák. Imádnak panaszkodni, és mindegyik rendkívül egzakt véleménnyel rendelkezik a gasztronómiát illetően. Azt hiszem instant agyvérzést kapnának, ha meghallanák, hogy lazább estéimen milyen élvezettel majszolom a parizerbe tekert mackósajtot a tévé előtt.

Még egy fun fact: tudtátok, hogy az éttermekben a szép embereket a pincérek mindig az ablak mellé ültetik, hogy becsábítsák a vendégeket? #lol

A BULIK

Az éjszaki élet felfedezésében is nagy szerencsénk volt, ugyanis helyi ajánlásokra támaszodva tudtunk betipegni a magassarkúinkban Párizs eldugott de egyben rettentően fancy szórakozóhelyire. A franciák imádnak táncolni, mulatni, ismerkedni. És mindezt irigylésre méltó energiával és felszabadultsággal tudják művelni. Szombat este életem legklasszabb bulijában kötöttem ki a Bus Palladiumban, és meggyőződésem volt, hogy ezt a mulatságot bizony teljes mértékben szerény személyemre szabták: igazi hamisíthatatlan 70-es évek rock and roll bulika volt. Imádtam mindegy egyes percét: a gyöngyöző francia pezsgőket, az időutazást a múltba, a hihetetlenül udvariasan táncra invitáló férfiakat, és az egész éjszakát belengő könnyed bohém életet.

Processed with VSCOcam with a6 presetVÉGEZETÜL PEDIG JÖJJENEK A ,,LEG"-PILLANATOK:

...a legjobb élményem: a pillanat, amikor megérkeztünk a belvárosba, és végre magamba szippanthattam Párizs hihetetlenül sokrétű illatanyagát, és tudtam: végre igazán ott vagyok, ahol lennem kell. 
...a legnagyobb meglepetésem: amikor kiderült számorma, hogy ott sincsenek nyitva vasárnap a boltok. Egy világ dőlt össze bennem, ugyanis vasárnap időzítettük volna a shoppingolást.
...a legrosszabb pillanatom: a RER-re felszálló beszámíthatatlan junkie
...a leginkább élet-megváltoztató élményem: amikor megláttam a csodálatosan fénylő Párizsit a Montparnasse felhőkarcolóból 210 méter magasból. Pontosan ott hagytam a szívem egy darabját.
...a legviccesebb emlékem: tudni kell, hogy eléggé stresszelek a repüléstől, ezért visszafelé jövet gondoltam egyet, hogy picit könnyebbé teszem saját magam számára a repülést, és felhörpintek egy kis szíverősítőt. Végignevettem az amúgy turbulenciákkal teli leszállást, amikor mindenki más halálsápadt fejet vágva szorította a könyöklőt. Elég viccesen éreztem magam.
...a legkimerítőbb program: minden bizonnyal a napi 6-7 kilométeres gyaloglások #egjenazsir
...a legszebb helyszín: a Hotel Westin Paris szálloda, ahol megismerkedhettünk a nemzetközi tervezők alkotásaival
...a legromantikusabb élményem: hogy Kittivel egy ágyban aludhattam. :D 
...a legfeledhetetlenebb pillanatom: a múltidéző bulika a Bus Palladiumban
Processed with VSCOcam with a6 preset
 
Processed with VSCOcam with a6 preset
 
Processed with VSCOcam with a6 preset
 
Processed with VSCOcam with a6 preset
 
Processed with VSCOcam with a6 preset