20151129_103243000_iOS.jpg

Picture8Hallottatok már a matcha teáról? Sokan nem ismerik még itthon, pedig egy igazi keleti különlegességről van szó. Én is idén találkoztam először (talán Instagramon) ezzel vizuálisan (is) borzasztóan csábító méregzöld színű folyadékkal, amit először nagy naivan zöld kávénak hittem. Utána egy kis kutatómunka után rájöttem, hogy bizony egy nagyon különleges, japán zöld tea a matcha, amelyet előszeretettel fogyasztanak tejhabbal, és így tulajdonképpen már magáról a matcha latte-ról beszélünk. AMIT TUDNOD KELL A MATCHA TEÁRÓL:

- Por állagú zöld tea
- A hagyományos zöld teákhoz képest akár 10x több antioxidánst tartalmaz
- Kizárólag Japánban termelik
- Tökéletes kávé helyettesíthető lehet, hatása ugyanis 5 db zöld teával ér fel, a pulzusszám drasztikus megemelése nélkül
- A matcha rajongók úgy tartják, hogy hatása az álmosság nélküli nyugalmi állapot, így tökéletes alap lehet meditációhoz is
- Íze leginkább fűre, spenótra emlékeztet
- A matcha por számos étel alapja lehet, főleg az édességek terén használják előszeretettel
 

Sokat gondolkoztam, hol is kellene először kipróbálni egy igazi, tradicionális módon készített matcha teát, így esett a választásom Budapest szívében található kis japán teaházra, a Marumotora. Szerencsésnek bizonyult a választásom, ugyanis csodálatos volt az első matcha élményem, és annyira lenyűgözött a tea fizikailag is érzékelhető élettani hatása, hogy elhatároztam: megpróbálom házilag is elsajátítani a matcha tea készítés művészetét.

Itt külön kiemelném, hogy mennyire fontos, hogy milyen alapanyagból készítjük el otthon a teánkat. Fontos, hogy ne dőljünk be a látszólag olcsó, bóvli poroknak: egy jó minőségű matcha tea 3-4000 forintnál kezdődik. Az én választásom a Matcha Aoarashi porra esett, amely magas minőségű, közepes árkategóriás matchának felel meg. Görgessetek lejjebb, ahonnan megtudhatjátok, hogyan is készül pontosan a matcha tea.

Picture1

Processed with VSCOcam with a6 preset

Könnyen és gyorsan elkészíthető, egyedül a tökéletes állag megteremtése lehet kritikus pont a folyamatban. Egy nagyobb fajta cappuccinos csészébe rakjuk  2 gramm teaport, amelyet 80°C fokos vízzel öntsünk le. Azt mondják, mindenképpen érdemes leforrázás előtt átszitálni a teaport a csomósodás elkerülése érdekében, illetve ha tehetjük, forraljunk hozzá lágy vizet, hiszen így érhetjük el a tökéletes matcha élményt.

A matcha teát habosítani szokás. Tradicionálisan egy chasen nevű bambusz eszközzel, de ha ilyen éppenséggel nincs a  háznál, akkor megteszi egy mezei elemes tejhabosító is. Én is ez utóbbival kísérleteztem.

Oké, akkor mostantól csak a tejkedvelő, mindenbe tejet keverő kollégák olvassák tovább. Tehát, aki nem éri be a nyers matcha teával, annak melegen ajánlom a tejhabbal való megbolondítását a még lágyabb ízvilág eléréséhez. Én egy Nespresso tejhabosító gépemmel készítettem kemény tejhabot, amit a tea tetejére kanalaztam. Így először egy sima, kör formájú púpos tejhabocska keletkezett, amelyből fogpiszkálóval próbáltam lóhere szerű alakzatot formálni - több-kevesebb sikerrel.

Nagyjából majdnem tökéletes matcha teát sikerült házilag előállítanom, ám a latte art készítő képességemet úgy érzem még gyakorolnom kell. Addig is, Viva La Matcha Tea! <3

Processed with VSCOcam with a6 preset

Processed with VSCOcam with a6 preset

Picture3

Processed with VSCOcam with a6 presetItt szerezheted be a Matcha teádat!