adj-hogy-több-lehess-cover3.png
adj, hogy több lehess cover3,,A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!"
 

Színes szatyrokkal pánikolva rohangáló embereket látok mindenhol. Gyorsan, minél gyorsabban beszerezni a százmilliomodik teljesen felesleges zoknit, a hamarosan a szekrény mélyén landoló bizsut, a rövid időn belül szilánkosra törő hógömböt. Mindenki teljesen rá van feszülve a karácsonyra, és a materiális előkészületekre. De mi öltöztethetné jobban ünnepi díszbe az ember lelkét, ha nem a jótékonykodás, a rászorulókon való segítségnyújtás? Tudtátok, hogy a jótékonykodás boldogít, felemel, és teljesebb embert kovácsol belőled? Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik rendszeresen jótékonykodnak, jobban érzik magukat a bőrükben, ellentétben azokkal, akik ezt elmulasztják. Engedjétek meg, hogy megmutassam nektek azokat a helyeket, ahol most igencsak elkél a segítség.  

1. NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY

Mindig elsírod magad, amikor a Facebookon meglátsz egy videót egy kitaszított, utcára került, végtelenül magányos tekintetű kiskutyáról, de eddig még nem cselekedtél? Akkor itt az idő, hogy legalább most, karácsonykor egy picit szebbé tedd a napjaikat. A Noé Állatotthonnak egészen biztosan mindig elkél a segítség, legyen az akár pénzadomány, ételadomány, örökbefogadás, vagy egy kis állatszeretgetés. Higgyétek el, az állatokon kívül nincsen hálásabb lény ezen a világon. Elég egy kedves simogatás, egy ölelés a kis bajbajutottnak, és máris bearanyozod vele a napját. Szeretném felhívni a figyelmeteket a most vasárnap megrendezésre kerülő Állatok Karácsonya eseményre, amelynek a lényege az, hogy megajándékozd a kedvenc kis állatkád. Én mindenképpen ott leszek, ha valaki még szívesen csatlakozna hozzám, akkor menjünk együtt, írjatok privát üzenetet a blogom Facebook oldalán!

 

2. CIPŐSDOBOZ AKCIÓ

Valószínűleg már sokan hallottatok a Baptista Szeretetszolgálat által évről évre megrendezett jótékonysági akcióról, a cipősdobozos ajándékozásról a nehéz sorsú gyermekeknek. Nem nagy befektetés egy cipősdobozba néhány gyermekszívet megdobogtató kincset bepakolni, mégis az érzés, hogy valahol egy nehéz helyzetben lévő kisgyerek arcára mosolyt varázsoltál - felbecsülhetetlen. Te döntheted el, hogy hány év körüli kisfiúnak/kislánynak szeretnél dobozt küldeni, ha pedig bizonytalan vagy, minek is örülnének a lurkók, a Cipősdoboz Akció weboldalán keresztül némi inspirációt is meríthetsz. Már nem sokáig, december 18-ig adhatsz le cipőősdobozt a gyűjtőpontokon.

 

3. MIKULÁSGYÁR

Hasonló koncepció, mint az előzőekben emlegetett Cipősdoboz Akció, a Magyar Vöröskereszt szervezésében. A Mikulásgyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű játékot, ruhát, könyvet gyűjt a mélyszegénységben élőknek, melyeket több ponton is leadhatsz: az Ötvenhatosok terén 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban, a Kanizsa, Kaposvár, Szeged, Szolnok és Zala Plazában 10-től 20 óráig. Én mindenképpen az Ötvenhatosok terén található Mikulásgyárat javaslom, hiszen igazi Willy Wonka hangulat vár ott rád: az átlátszó sátorba belépve mintha csak egy csodálatos karácsonyi történetbe csöppentél volna: mindenütt apró manók, télapók és télanyók szorgoskodnak, hogy adományink minék hamarabb a lehető legjobb kezekbe kerüljenek. Ha ez nem lenne elég, még koncertek, és izgalmas programok is várnak rád. Semmiképpen ne hagyd ki!

 

4. SEGÍTSÉG A FEDÉL NÉLKÜLIEKEN

Elképzelhetetlen számomra milyen lehet, ha az ember nem rendelkezik a biztonságot nyújtó fedéllel a feje felett. Borzasztóan kiszolgáltatott, elveszett, és reménytelen lehet ez az egyik napról a másikra élő életforma. Ha jobban belegondolok, könnyebben ítéljük el az ilyen sorsra jutott embereket, és inkább elhúzódunk mellőlük a buszon, villamoson. Igyekszünk a lehető legteljesebben kizárni őket tökéletes kis életünkből. Pedig ők is részei a társadalomnak, velünk élnek, és nap mint nap találkozunk velük. Fontos lenne egy percre megállni, és elgondolkozni arról, hogyan tudnánk inkább segíteni az állandó lenézés és undor helyett. A Menhely Alapítványnak minden évszakban, de télen különösen nagy szüksége van az adományokra, önkéntes munkára. Kattints ide, és nézd meg, Te hogyan tehetsz ma a hajléktalanokért.  Természetesen nem muszáj alapítványon keresztül segíteni. Akárcsak a Cipősdoboz Alapítványnál Te magad is összeállíthatsz egy ,,gondoskodáscsomagot", amelyet odaajándékozhatsz egy rászorulónak. Én például egy dobozkát fogok összerakni, amelybe takarót, tartós élelmiszert, meleg pulóvert, és egy karácsonyi üdvözlőlapot fogok tenni és megajándékozok vele egy reménytelen sorsú hajléktalant. Mert mindenki megérdemli, hogy szeretve legyen.

 

5. KÓRHÁZI SEGÍTSÉG

Mielőtt jobban belemélyedtem volna a témába, álmomban se gondoltam volna, hogy milyen sok módon lehet önkéntesként segíteni kórházakban, elsősorban gyermekeken. Bizonyára mindenkinek halványan dereng még a gyerekkora, amikor a mamája/papája ölébe kucorodva mennyire megnyugtatta a lágy mese hallgatása, a varázslatos történetekben való megfeledkezés a világ zajáról. Nem is gondolnánk, hogy már egy meseolvasással is mennyit tudunk segíteni a beteg gyermekeknek. A K&H gyógyvarázs programban mesedoktorként segíthetsz megfeledkezni a kórházban lévő gyermekek fájdalmáról. Ezen a linken tudsz jelentkezni mesedoktornak. Ha pedig más jellegű kórházi tevékenységekkel segítenél így karácsonykor, akkor érdemes felkeresni Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány weboldalát.

 

Mindegy hogyan, mindegy hol és milyen formában, de a lényeg a segítségnyújtás, és egy csipetnyi figyelem másokra is, azokra, akik kevésbé szerencsések mint mi. Segítsünk hát másokon, érdek nélkül, önzetlenül támogassunk egy kezdeményezést, hogy érezzük: ma egy picivel szebbé varázsoltuk ezt az elidegenedett, materialista, önző világot.

Záró gondolatként pedig senki se felejtse el, hogy a Titanicot szakemberek építették. Noé bárkáját pedig önkéntesek. Ezen érdemes elgondolkozni.