Picture3.png

Picture3Képzeljetek el egy meghitt családi reggelit egy verőfényes őszi reggelen. Olyan reggelt, amikor még a vízforraló hűvös fütyülése is gyengéd dallá alakul, és amikor a reggeli tejeskávé szédítő illata különleges bizsergéssel üzen: igen, ez egy csodálatos nap lesz. De hogy van az, hogy valahogy mindig az ilyen csodálatos reggeleken ütnek be a hirtelenből a legkínosabb családi beszélgetések? Amikor valami fontosat kell megbeszélni. De te nagyon nem szeretnéd. Vagy éppen a ők nem. A húszas éveim kellős közepén toporogva azt hiszem egy egész listát tudnék felsorolni azokról a kínos diskurzusokról, amin valószínűleg mindenki átesik 20 és 30 között. A felnövéssel együtt járó logikus és néha teljesen abnormális élethelyzetek ebben a korszakban gyakran hullámként csapnak össze az ember feje felett, és ebben az időszakban az átlagosnál valószínűleg jóval többször hangzik el a következő mondat: ,,Beszélnünk kell."

Hogy miről? Összegyűjtöttem nektek 10 olyan tipikus ,,most.azonnal.üljünk le beszélni" szituációt, amely egészen biztosan előfordult már néhányotoknál ebben az életszakaszban:

1. A ,,MENNI VAGY MARADNI" BESZÉLGETÉS A SZÜLŐKKEL

A téma aktualitása Kovácséknál már-már a ,,mi legyen a vacsora" téma gyakoriságával verseng: esténként beleszeretek a neten egy igazán csodálatos és hófehér albérletbe, majd reggelre pedig rájövök, hogy az albérletes életmóddal az életem egy új, gazdaságosnak csöppet sem mondható lendületet venne. Persze minden egyes alkalommal mazochista késztetést érzek arra, hogy egy családi kupaktanács keretén belül újra átvegyük pontról pontra a potenciálisan felmerülő költségeket. Minden tiszteletem a családomnak, hogy minden egyes nap van lelkierejük végighallgatni édes lányuk aktuális agymenését.

2. A ,,HOVÁ TARTUNK" BESZÉLGETÉS A PASIDDAL

Mert az ember lánya 20, de főleg 25 fölött azért szeretne tartani valamerre a hosszútávú kapcsolatában. Gyakorlatilag a világ egyik legkínosabb beszélgetése lehet ez. Tapasztalatból beszélek. Miért is? Lássuk csak...először jön elő a közös élet, a közös lakás, a közös bankszámla, vagy esetleg a gyermek gondolata (nem, nem ez még nekem is hardcore topic lenne). Nos, ha eddig még nem beszélgettetek ilyenekről a pasiddal, akkor készülj fel a legrosszabbra a reakcióit illetően: részéről valószínűleg egy alapos berúgás lesz az első próbálkozásod végkimenetele. De ne feledd a közmondást: a türelem rózsát közös otthont terem. #somedaybaby

11910026_117428475278040_127352157_n (1)

3. A ,,FIZETÉSEMELÉST SZERETNÉK KÉRNI" BESZÉLGETÉS A FŐNÖKÖDDEL

Fizetésemelést kérni (majdnem) a világ legnehezebb dolga. Kínos izzadás, kéztördelgetés, ártatlan bociszemek tettetése, hogy ne tűnj hálátlan és mohó kolleginának. Ha ilyen helyzetbe kerülnétek azt javaslom, készüljetek előre egy forgatókönyvvel, amely tökéletes bájital lehet a főnödnek: egy kis kéretlen önfényezés a teljesítményedről (számokkal kiegészítve!), az ő álláspontjának alapos meghallgatása, és opcionálisan egy kis szempilla-rebegtetés.

11849155_1611268392478865_301827652_n (1)

4. A ,,MIT KEZDJEK AZ ÉLETEMMEL" GONDOLATMENET AMELY TERMÉSZETESEN AZ ÉJSZAKA KÖZEPÉN TÖR RÁD

...és ritka nyomasztó tud lenni. Mint ahogyan általában az éjszaka közepén alattomos módon ágyneműdbe kúszó fojtogató és megoldást nem kínáló értelmetlen gondolatmenetek. Van egy tuti tippem ezekre az éjszakákra: egy pohárka vörösbor, egy-két epizódnyi magyar népmesék, és meglátod, újra minden értelmet nyer. Vagy -  a kedvenc mondásom, amitől mindig félelmetes nyugodtság tör rám: ,,mindig volt valahogy, ez is lesz majd valahogy." Ez a gondolat ringasson álomba.

5. A ,,MI A MENŐ MOSTANÁBAN AZ ISKOLÁBAN" BESZÉLGETÉS AZ ÖCSÉDDEL/HÚGODDAL

Felnőttél. Nem vagy többé iskolás, fogadd el. Természetes, hogy nem kened-vágod az aktuális szlenget, és az aktuális menő zenekarokat, ám ha up-to-date akarsz maradni a téged körülvevő fiatalság szokásaival, fontos, hogy mindig szánj időt e kérdéskör megtárgyalására. Rém mulatságosak tudnak lenni ezek a beszélgetések, illetve azok a morbid szituációk, amikor a saját kistesód tanít meg sznepcsetelni. (najó, ezt a mai napig nem sikerült elsajátítanom, pedig nem nevezném magamat technikai analfabétának...#butiam)

kollega

6. A ,,MIÉRT CSAK DÉLUTÁN ÉRKEZTEM BE DOLGOZNI" BESZÉLGETÉS A KOLLÉGÁKKAL

Random szerda esti mulatságba rángattak bele a barátaid? Elárulok egy  titkot: a másnap igazán fájdalmas élmény tud lenni 25 felett. Míg 20 alatt vígan buliztál és suliztál párhuzamosan, mert akkor egy reggeli ébresztő kávé mindenre megoldást nyújtott, addig most olyan kínzó a fejfájás, mint még soha ezelőtt, és gyakorlatilag minden mozdulat pokoli fájdalmat okoz. Nem, azelőtt nem volt ismeretes fogalom a harmadnap. Most meg...helló negyednap, helló ötö...najó, ott azért szerencsére azért még nem tartok. Mindenesetre készülj fel nagyszerű sztorikkal, amiket pókerarccal tudsz tálalni a munkahelyeden, ha rád törne az alkohol okozta teljes bénultság sokkoló állapota.

7. A ,,MIÉRT KELL MINDENRŐL MINDIG BESZÁMOLNOM" BESZÉLGETÉS AZ ANYUKÁDDAL

Bizonyára sokatoknak ismerős lehet az az érzés, amikor édesanyáinkra rátörnek a (felesleges) aggodalmaskodás kínos percei, vagy egyszerűen csak unalmas pillanataikban gondolnak egyet, hogy milyen jó lenne egyet dumcsizni, és már tárcsáznak is. Hát persze, hogy a legalkalmatlanabb pillanatban talál el a kis cserfes dumcsizós hangja: mit csinálsz éppen? mi a terved mára? mikor jössz haza? ebédeltél rendesen? kivitted a kutyát sétálni? - hát igen. Néha betelik a pohár, és el kell beszélgetni imádott anyukáinkkal, hogy nem számolhatunk be folyamatosan életünk minden rezdüléséről.

baratno

8. AZ ,,UGYE MÉG MINDIG LEGJOBB BARÁTNŐK VAGYUNK" BESZÉLGETÉS A LEGJOBB BARÁTNŐDDEL

Ahogy öregszik az ember, egyre elfoglaltabb lesz, és a kimerítő munkanapok után egyre több időt tölt el pihenéssel. Természetes, hogy nem tudtok már annyi időt szánni egymásra, mint tizenévesen, amikor az iskola volt az egyetlen kötelességetek. Magától értetődő, hogy aggódsz azon, hogy barátságotok már nem a régi, hiszen hol vannak már azok a bolondos pizsama partik, amikor a zenét maxra tekerve pizsamában ugrándoztatok az ágyon, és öntöttétek a popcornt egymásra. Ilyenkor szokott előtörni a fent említett nagy lelkizés, amely sikeres kimenetel esetén egy örökké szóló barátság alapköve lehet.

9. A FŰTÉSSZERELŐVEL/AUTÓSZERELŐVEL/TELEFONSZOLGÁLTATÓVAL STB. VALÓ KÍNOS BESZÉLGETÉSEK

A felnőtté válással sajnos együtt járnak a kellemetlen ügyintézések is. Az első esetlen próbálkozások problémád kifejezésére a különböző szolgáltatóknak igencsak kínosan sülhetnek el. Mindenféle szakszavakkal dobálóznak, mindenféle adatra kíváncsiak, te meg csak pislogsz nagy szemekkel, mert még a kínainál is bonyolultabban dumálnak neked. A titok nyitja: csak bólogass fontoskodóan enyhe homlokráncolással, és ha kérdezz valamit, csak feled ezt: ,,ó, igen. majd utánanézek".

gyerek3

10. A ,,MIKOR LESZ MÁR BELŐLED EGY VALAMIRE VALÓ HÁZIASSZONY" BESZÉLGETÉS A ROKONOKKAL

Ezekre a beszélgetésekre egyszerűen nem lehet felkészülni. Valahol a húsleves és a töltött pulyka között tör elő a téma, és a desszertnél pedig már azon veszed észre magad, hogy gyakorlatilag darabokra szedtek (hmm, talán kevés volt a köret), és lassan már neked lesz lelkiismeret furdalásod, hogy ennyi idősen még mindig nem vagy dolgos kis feleség, minimum 5 poronttyal, és Michelin-csillagos éttermeket megszégyenítő főzőtudással. Erre csat egyetlen megoldás van: a hozzád legközelebb eső pálinka.

Photo Credits: @jayalvarrez @lisadengler